Leonardo da Vinci

Sansarlı Hanım (Leonardo Da Vinci)

Sansarlı Hanım veya Kakımlı Kadın, Leonardo da Vinci‘nin 1489-1490 yılları arasında 40,3 cm genişliğinde ve 54,8 yüksekliğindeki ahşap ceviz üzerine yağlı boya yaptığı bir tablonun adı olup, Mona Lisa dahil Leonardo da yaptığı dört kadın portresinden birisidir.

Dönemin soyluları tarafından evcil hayvan olarak beslenen bir sansarı kucağında taşıyan, Milano Dükü Lodovico Sforza’nın metresi Cecilia Gallerani’nin portresi Leonardo’nun Dük’ün hizmetinde olduğu bir zamanda muhtemelen işvereninin talebiyle boyanmıştır. Gövdesi sola dönükken başı sağa çevrilmiş sanki birdenbire dikkatini çeken bir şeye bakıyormuş gibi gösterilen Cecilia eserde ‘contrapposto’ denen vücudun dörtte üçünü gösterir bir biçimde resmedilmiştir. İki yana ayrılıp çenede birleştirilen saç şekli o dönemim modası olan coazone formunda olup boynundaki siyah kolye esmer teni yüzünden Il Moro (‘Arap’) olarak anılan dük ile bağlantısını sembolize etmektedir.

Nisan 1946’da Polonya’da 34. Topçu Taburundan Amerikalı askerler Leonard da Vinci’nin Kakımlı Kadın tablosu ile birlikte poz veriyor.

Resimde tüm arka plan sonradan karartılmış, sansarın altında kalan elbise rötuşlanmış ve kadının giydiği şeffaf peçe saçlarının çenesinin altına kadar uzandığı görünümü vermek saçının rengine uyacak şekilde yeniden boyanmıştır. Bu resmin röntgeninde Leonardo’nun orijinal eserinde arka planda bir kapının olduğu anlaşılmıştır. Sonradan Polonya’nın bağımsızlığı için savaşan bir kahraman olan Prens Adam Czartoryski tabloyu 1800 yılında İtalya gezisi sırasında hevesli bir koleksiyoncu ve Czartoryski Müzesi’nin kurucusu olan annesi için satın almıştı. Prenses Izabela oğlunun satın aldığı tabloyu eline aldığında Cecilia’nın kucağındaki sansar için ‘Eğer bir köpekse çok çirkin’ sözlerini sarf ettikten sonra Leonardo’nun mavi arka planının siyaha boyanmasını emretmişti. 2. Dünya Savaşı sırasında Polonya’nın işgali sırasında Cracow’un savaş zamanı Nazi valisi tarafından çalınan tablo şaşırtıcı biçimde hayatta kalarak günümüze ulaşmayı başarmıştır. Eserin sol üst köşesindeki “La Bele Feroniere – Leonard d’Awinci” yazısı eseri İtalya’da satın alan Jerzy Czartoryski’nin tarafından ekletilmiştir ki bu aslında Leonardo’nun günümüzde Louvre’da sergilenen başka bir tablosunun adıdır. Pano üzerine yağlı boya olarak yapılan Sansarlı Hanım veya Kakımlı Kadın günümüzde Polonya, Krakow’daki Czartoryski Müzesi‘nde sergilenmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=Er3_OukihKM

Leonardo Da Vinci’nin Muhteşem Eserleri hakkında bilgi edinmek için tıklayın (her biri ayrı bir sayfada açılmaktadır)

  1. Gran Cavallo veya At Çizimi
  2. Leda ve Kuğu Tablosu
  3. Isabella d’Este’nin Portresi
  4. Meryem ve Çiçekli Çocuk Tablosu
  5. La Belle Ferronniere Tablosu
  6. Bir Müzisyenin Portresi
  7. Dreyfus Madonna, Narlı Meryem Tablosu
  8. Karanfilli Meryem Tablosu
  9. Miğferli Bir Savaşçının Profili
  10. Rahimdeki Cenin Çizimi
  11. Vaftizci Yahya Tablosu
  12. Anghiari Savaşı Tablosu
  13. Ginevra de’ Benci’nin Portresi
  14. Madonna Litta Tablosu
  15. La Scapigliata veya Dağınık Saçlı Kadın
  16. Bacchus Tablosu
  17. Sansarlı Hanım
  18. Meryem’e Müjde Tablosu
  19. İsa’nın Vaftizi
  20. İplik Eğiren Meryem Tablosu
  21. Akil Adamların Hayranlığı
  22. Meryem ve Çocuk İsa
  23. Leonardo da Vinci’nin Kırmızı Tebeşirle Yaptığı Kendi Portresi
  24. Vitruvius Adamı
  25. Kayaların Bakiresi Tablosu
  26. Salvator Mundi Tablosu
  27. Son Akşam Yemeği
  28. Mona Lisa Tablosu
  29. Mona Lisa, Nasıl Dünyanın En Ünlü Resmi oldu?
  30. Leonardo da Vinci’nin hayatı